Zelfstandig met bus naar school dankzij digitale hulp

De taxibus is niet meer nodig. Een speciale ‘app’ geïnstalleerd op een iPod helpt leerlingen uit het speciaal onderwijs in de gemeente Renkum met het openbaar vervoer hun weg te vinden.

Het Dr. Leo Kannerhuis in Oosterbeek (gemeente Renkum), expertise- en behandelcentrum voor autisme, ontwikkelde de applicatie. De OV-coach is een soort ‘TomTom’ die helpt bij alle vragen die er kunnen zijn voor en tijdens het reizen met trein en bus, of het nu om plannen, vertragingen of overstappen gaat. De applicatie heeft bijna overal een oplossing voor, tot aan het omgaan met onverwachte situaties als een kapotte kaartjesautomaat toe.

Wanneer de leerling hulp nodig heeft, pakt hij zijn iPod erbij en geeft hij aan waar hij mee zit. De OV-coach leidt hem in een gestructureerde dialoogvorm naar een geschikte oplossing voor zijn probleem. De mogelijke vragen en antwoorden zijn van tevoren ingevoerd in het systeem; de leerling hoeft alleen zijn specifieke vraag aan te klikken.

Positief

Elf jongeren uit de gemeente Renkum gaan al zelfstandig met trein of bus naar hun school in Arnhem of Wageningen. De iPod krijgen de leerlingen in bruikleen. Ze mogen deze houden als ze de rest van dit schooljaar met het openbaar vervoer blijven reizen. De kosten die hiermee gemoeid zijn, zoals de aanschaf van de iPods en de reiskosten, betaalt de gemeente.

De eerste ervaringen zijn positief, zegt wethouder Pieter van Lent van Renkum, die vrijdagmiddag enkele nieuwe kandidaten van basisschool De Dijk in Wageningen naar huis begeleidde. ,,Sommige ouders dachten dat hun kind wel een half jaar hulp nodig zou hebben bij het reizen met de ov-coach, maar na een paar weken lukt het al helemaal zelfstandig.’’

165 kinderen uit de gemeente Renkum die een school voor speciaal onderwijs bezoeken krijgen een vervoerskostenvergoeding van de gemeente. Velen van hen maken gebruik van taxi’s. Van Lent: ,,Bij leerlingen in het speciaal onderwijs wordt haast automatisch gedacht aan taxivervoer, maar er zijn meer mogelijkheden. Kinderen vinden het ook lang niet altijd leuk om met een taxibusje te moeten reizen, het maakt hen op een onprettige manier bijzonder en in zo’n busje is ook wel eens wat gemor en gedoe in de groep. Voor jongeren is het een fantastische stap als ze niet meer afhankelijk zijn van het taxivervoer en zelf hebben leren reizen. Daar hebben ze de rest van hun leven profijt van.”

Op termijn kan de nieuwe aanpak een kostenbesparing zijn omdat de gemeente minder aan vervoerskostenvergoeding hoeft te verstrekken. Nu is dat niet zo, aldus Van Lent. ,,De busjes rijden nog voor de andere leerlingen en de kinderen met de iPod moeten de eerste weken ook bijgestaan worden.’’

Ouderen

De OV-coach, die voor het leerlingenvervoer al was beproefd in de Groningse gemeente Eemsmond, kan volgens Van Lent breder worden ingezet. ,,Nu willen we kinderen er meer zelfstandigheid mee geven, in de toekomst kan de app wellicht ook gebruikt worden door oudere inwoners. Zij kunnen daarmee langer zelfstandig blijven reizen.’’

(Geplaatst in Reformatorisch Dagblad)

Geplaatst op: 26 maart 2013