Theoloog Henk Vreekamp voltooit Veluwe-trilogie

Met de verschijning van ‘Als Freyja zich laat zien – De code van het christendom’ voltooit dr. Henk Vreekamp zijn Veluwe-trilogie.

‘Ik ben een heiden, een gedoopte heiden’ – In ‘Zwijgen bij volle maan’ beschreef Vreekamp voor het eerst zijn hartstochtelijke en persoonlijke worsteling met de kern van het christendom en daarin met zijn eigen identiteit. Dat kreeg een vervolg met ‘De tovenaar en de dominee’  en culmineert nu in de verschijning van ‘Als Freyja zich laat zien’. De christen, de jood en de heiden bevragen elkaar in de trilogie op het scherpst van de snede op hun tradities.

Tijdens eindeloze Veluwse wandelingen voelt Vreekamp zich door de vragen vanuit het heidendom en het jodendom geconfronteerd met de vraag wie hij is als christen. In het laatste deel wordt het heidendom uitgebeeld door Freyja, een moderne kritische vrouw die geïnteresseerd is in religie en spiritualiteit, maar die van de kerk niet veel moet hebben. Freyja ontmoet onderweg de twaalf joodse apostelen en krijgt gaandeweg het christelijk geloof uitgelegd aan de hand van de oertekst van het christendom, het Apostolicum (‘Ic gelyfe on God’). Aan het eind van de wandeling, die voert van de dorpskerk van Epe via de Kroondomeinen naar de boskathedraal van Apeldoorn, zal Freyja met een antwoord moeten komen. Zal ze haar verzet opgeven?

Vreekamp: ,,Het is nog één keer: Voor de draad ermee, wat is je identiteit als christen? Het jodendom confronteert de christen met Jezus, het Oude Testament, het joodse volk. Het heidendom vraagt: Waar ben je gebleven? Je hoort bij ons, wat voor reden heb je om Wodan de rug toe te keren?” Vreekamp doet onder meer bijzondere ontdekkingen in de Grote of Sint Maartenskerk in Epe. Zo is het doopvont versierd met vier mannengezichten, drie ernstig en één vrolijk, vier maskers aan vier kanten, naar de vier windstreken. ,,Ze symboliseren de voorouders. De maskers zijn als beschermengelen die hun vleugels uitslaan over de nieuwgeborene in hun stam. De doop van zuigelingen was lang voor Lebuïnus al gewoonte; die is niet met de missionarissen ons gebied binnengekomen. Bij de oude Germanen aanvaardde de vader zijn kind door het als priester met water te besprenkelen en de naam uit te spreken die het zou dragen.”

Henk Vreekamp, Als Freyja zich laat zien – De code van het christendom, Boekencentrum Zoetermeer, ISBN 978 90 239 26894, 368 blz., paperback, € 19,90.

Video-interview met Henk Vreekamp: https://www.youtube.com/watch?v=K_eM7TV_A8I

Voor het tijdschrift voor natuur en cultuur Nieuwe Veluwe schreef ik een portret van dr. Vreekamp aan de hand van zijn drie boeken: http://www.nieuweveluwe.nl/

Geplaatst op: 30 oktober 2013