Alarm bewaakt bronzen beelden

Alarm bewaakt bronzen beelden in gemeente Barneveld. Artikel voor Reformatorisch Dagblad.

Bronzen beelden kunnen voortaan worden beveiligd met een systeem dat bij een poging tot diefstal automatisch een signaal verstuurt naar bijvoorbeeld de politie, een luid alarm in werking zet en verlichting inschakelt. De gemeente Barneveld heeft de primeur. Barneveld heeft zeventien bronzen beelden in de gemeente voorzien van het systeem, dat is ontwikkeld door het bedrijf Art Salvage. In de gemeente Tiel heeft het een soortgelijk systeem geïnstalleerd, maar dan zonder internetplatform en sms-berichten zoals in Barneveld.

Directe aanleiding voor de gemeente Barneveld om na te denken over beveiliging van bronzen beelden was een poging anderhalf jaar geleden om het beeld ”De reus Bunckman” in het centrum van Voorthuizen te stelen, aldus Inge Jongeneel, veiligheidscoördinator van de gemeente Barneveld. „Het is blijkbaar nodig. Verzekeraar Achmea spreekt van een verdrievoudiging van de diefstal van bronzen kunstwerken in de afgelopen twee jaar.”

Bronzen beelden zijn populair bij dieven, aldus Hans Bruinzeel van Art Salvage. „Brons is een mengsel van koper en tin, en het gaat de rovers om het koper. Eigenlijk vreemd dat ze zo veel risico nemen, want schroothandelaren betalen per kilo koper nog geen 6 euro, slechts een fractie van wat een beeld op de kunstmarkt zou opbrengen.”

Zie verder: http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/alarm_bewaakt_bronzen_beelden_1_718221

Geplaatst op: 26 februari 2013