‘Barnevelder was voor die tijd een geweldige legkip’

,,Waar ook ter wereld, pluimveehouders beginnen altijd over de Barnevelder.” Edenaar Piet Kroon over een 100-jarig kippenras.

,,Als Nederlanders zijn we trots op Rembrandt, waarom zouden dat niet zijn op ons wereldberoemde kippenras?’’ vindt Kroon. Hij is mede-initiatiefnemer van het ‘Jaar van de Barnevelder’, bedoeld om ,,de meer dan honderdjarige historie van de Barnevelder, de kip met haar donkerbruine eieren, in de schijnwerpers te zetten’’.

Het ‘Jaar van de Barnevelder’ wordt zaterdag geopend in het Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld. Fokkers uit het hele land komen naar het kippendorp om hun Barnevelders uit te zetten in de ren van het museum. Tevens wordt het startsein gegeven voor een ‘kinderkippenclub’. Samen met wethouder Aart de Kruijf van Barneveld zullen kinderen ruim 120 eieren in een broedmachine inleggen, eieren van zowel grote Barnevelders als Barnevelderkrielen, in alle bekende kleurslagen. Begeleid door enkele lokale fokkers en medewerkers van het museum fokken de kinderen de kuikens op. In november, op de jaarlijkse tentoonstelling van de Barneveldse kleindierenvereniging Gallinova beoordelen keurmeesters het resultaat.

Onderdeel van de Gallonova-tentoonstelling is ook de eerste Europashow voor Barnevelders en Barnevelderkrielen, die wordt georganiseerd door de ‘Barnevelderclub’. Een groot deel van de circa 200 leden van deze ‘speciaalclub’ fokt actief grote Barnevelders of Barnevelderkrielen, de overige leden hebben alleen voor hun plezier een aantal Barnevelders rondlopen. Kroon: ,,Mede door communicatiemiddelen als internet hebben fokkers steeds meer contacten over heel Europa. Het leek de Barnevelderclub aardig een aantal van hen eens naar Barneveld te halen.’’

Meer: http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/jaar_van_de_barnevelder_eeuwfeest_rond_kip_met_donkerbruine_eieren_1_717221

Geplaatst op: 21 februari 2013