De Valk koopt oude bankgebouw

Buurtschap De Valk (Lunteren, Wekerom) koopt een leegstaand bankgebouw om er dagbesteding voor ouderen te realiseren. Artikel voor Reformatorisch Dagblad.

Winkels en de lokale bank zijn verdwenen, maar buurtschap De Valk, tussen Lunteren en Wekerom, legt zich niet bij deze harde feiten neer. De ”Valkenezen” kopen het leegstaande bankgebouw aan de Hoge Valkseweg om er buurtvoorzieningen te realiseren, waaronder dagbesteding voor ouderen. Het tij keren, is het doel van de Stichting De Hooge Valk, die op initiatief van Plaatselijk Belang De Valk is opgericht. Leo Smolders, voorzitter van beide organisaties: „In De Valk is behoefte aan een verenigingsgebouw, een kulturhus. Ik sluit niet uit dat we voor de zomervakantie kunnen beginnen.” Van maandag tot en met vrijdag zullen dagelijks 28 ouderen uit De Valk en omgeving in het toekomstige buurtcentrum De Hooge Valk terechtkunnen voor dagbesteding. „Heel blij zijn we met de samenwerking met verpleeghuis Norschoten in Barneveld. Het dagverblijf wordt toegesneden op de agrarische achtergrond en de interesses van de bezoekers.” Behalve de gebruikelijke binnenactiviteiten, zoals samen de krant lezen, koffiedrinken, bloemschikken en taarten bakken, zijn er zorgboerderijelementen. „Bezoekers die een eigen moestuintje gewend waren, kunnen met hun vingers in de grond blijven wroeten en wat dieren verzorgen: een schaap, een geit of konijnen. Een middagdutje is mogelijk, net als thuis.” Huisarts, fysiotherapeut, kapster en pedicure maken eveneens gebruik van het centrum, zo is de gedachte. Zorgfederatie Welstede zal het waarschijnlijk gaan benutten voor activiteiten en voorlichting, onder meer over alcohol en drugs. Ondernemers en particulieren kunnen ruimten huren voor vergaderingen, trainingen of een verjaardagsfeestje.

(Reformatorisch Dagblad, 5 februari 2013; zie verder: www.refdag.nl/nieuws/binnenland/inwoners_de_valk_kopen_oude_bankgebouw_1_713195

 

 

Geplaatst op: 8 februari 2013