Ondernemend Kootwijkerbroek

‘Ondernemend Kootwijkerbroek wacht niet af’. Uitgebreide reportage in Reformatorisch Dagblad.

‘We hebben er zelf voor geknokt’. In ondernemend en veerkrachtig Kootwijkerbroek keerde het tij. Een Veluws dorp dat dreigde weg te kwijnen, bloeit weer.

Woningen voor jong en oud, een bedrijventerrein, een levendig ‘kulturhus’ met bibliotheek en jongerenhonk, plannen voor een verpleeghuisvoorziening. Kootwijkerbroek staat er heel wat beter voor dan tien jaar geleden. Toen leek het Veluwse dorp het lot beschoren van veel kleine kernen. Jongeren en bedrijven vertrokken naar elders omdat er niet gebouwd kon worden en Kootwijkerbroek moest ook nog eens de klap verwerken van de mond- en klauwzeerepidemie. Zestigduizend dieren werden er in enkele dagen ‘geruimd’ – voor de Kootwijkerbroekse boeren een eufemisme voor ‘gedood’.

‘Als er niets gebeurt, is het over en uit met Kootwijkerbroek’, die conclusie moesten de toenmalige voorzitters Niek van den Brink van de Vereniging Plaatselijk Belang Kootwijkerbroek en Richard van der Zande van de Ondernemersvereniging Kootwijkerbroek in 2002 wel trekken. Hun namen worden steeds genoemd als Kootwijkerbroekers met trots vertellen hoe hun dorp is opgebloeid.

(Artikel in bijlage Puntkomma, woensdag 27 februari; zie http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/kootwijkerbroekers_hebben_handen_ineengeslagen_1_718877)

Geplaatst op: 27 februari 2013