‘Theologen bij banken, media en bedrijven’

‘Theologische opleidingen kunnen nieuwe groepen studenten bereiken als ze nauwer samenwerken met andere faculteiten.’ Verslag van een symposium.

Voor theologische opleidingen is het ‘een kans voor open doel en een nieuwe uitdaging’ om niet alleen studenten op te leiden voor kerkelijk pastoraat, maar ook theologen te vormen die werkzaam zullen zijn in onder meer het bankwezen, de media, de culturele sector en het bedrijfsleven. Dat perspectief schetste dr. Willem Putman, sinds 1992 stageco√∂rdinator en supervisor van de Faculteit voor Katholieke Theologie (Utrecht-Tilburg), op het symposium ‘De toekomst van de opleiding theologie: dienst aan de samenleving’, dat ter gelegenheid van zijn afscheid werd gehouden.

Er moet volgens Putman worden ingespeeld op ‘de groeiende bewustwording van de belangrijke rol die waarden spelen bij het vormgeven van het eigen leven en de samenleving’. ‘Dat is voor de theologie niet alleen een gelegenheid om geloof en theologie weer een stem te geven in het publieke debat, maar meer nog een uitdaging om de waarde-volle betekenis van haar traditie niet in de sacristie te laten liggen maar beschikbaar te stellen voor dat debat. Zij is daarin niet de enige stem, maar ze kan daaraan wel een eigen en unieke bijdrage leveren.’

(Artikel geschreven voor Nederlands Dagblad, 2 februari 2013; zie verder http://www.nd.nl/artikelen/2013/februari/01/theologen-nodig-bij-banken-media-en-bedrijven – betaalmuur)

Geplaatst op: 7 februari 2013