Bloesembedevaart terug in Renkum

De jaarlijkse ‘Bloesembedevaart’ is terug in Renkum.

Het programma van de bedevaarten in Renkum is vernieuwd en uitgebreid. Vorig jaar kreeg het kleine bedevaartsoord van Onze Lieve Vrouw van Renkum al een ‘Rosarium Mariae’, een klein park met 20 kapelletjes die het leven van Maria en Jezus uitbeelden. De Werkgroep Bedevaarten te Renkum wil meer gelegenheid bieden om op bedevaart te komen naar de ‘Moeder van Toevlucht’, zoals Maria in Renkum vereerd wordt. In het vernieuwde bedevaartprogramma is de ‘Bloesembedevaart’ terug van weggeweest.

De ‘Bloesembedevaart’ gaat terug op het oude gebruik dat kinderen en volwassenen lopend vanuit de Betuwe met het pontje over de Rijn kwamen om bloesemtakken te brengen naar het bedevaartsoord en daar Maria te eren. Pastoor Henri ten Have: ,,We willen deze traditie in een nieuw jasje weer opnemen door jong en oud, maar met name kinderen, uit te nodigen voor de nieuwe ‘Bloesembedevaart’ op zondagmiddag 7 april. Kinderen maken zo kennis met een andere vorm van het vieren van het geloof, en met het leven van Maria en Jezus via de afbeeldingen in het park. We richten ons dit keer speciaal op eerste-communicantengroepen, maar alle kinderen (en ouderen) zijn van harte welkom.”

Het bedevaartprogramma in Renkum voor dit jaar telt verschillende bedevaarten (zie www.mariavanrenkum.nl). Het is daarnaast mogelijk op andere data op bedevaart te komen met een eigen groep van parochie, school, vereniging of tehuis. De bedevaartwerkgroep Renkum stelt daar dan een passend programma voor samen.

De Bloesembedevaart begint met een korte gebedsdienst in de bedevaartskerk Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming, waarbij marialiederen worden gezongen. Daarna volgt een processie/optocht door het Rosarium Mariae. E#r worden bloesemtakken bij het beeld van Maria geplaatst.

Internet: www.mariavanrenkum.nl

 

Geplaatst op: 21 maart 2013