Brazilianen in Renkum

Vanuit Brazilië heeft zich in Renkum een nieuwe rooms-katholieke religieuze gemeenschap gevestigd: Shalom – op uitnodiging van kardinaal mgr. Wim Eijk.

Kardinaal Eijk heeft zelf in Renkum in de Zalige Titus Brandsma-parochie de leden van Shalom verwelkomd, enkele dagen na hun aankomst. Eijk bezocht bijna drie jaar geleden de beweging in Brazilië en was onder de indruk van haar werk en inzet. ,,De komst van nieuw religieus leven is goed voor de vitaliteit van het bisdom”, aldus de kardinaal.

In Renkum sprak Eijk uitgebreid met de leden van Shalom: de priester Aristóteles, een lid (Samuel) dat zijn theologiestudie bijna heeft afgerond en drie vrouwelijke geconsacreerde leken (Dorothea, Danielle en Amanda). Ook vierde hij de eucharistie met hen.

Pastoor Ten Have van de Zalige Titus Brandsma-parochie is verheugd met de komst van de religieuze gemeenschap. ,,We hopen dat hun verblijf hier een zegen voor henzelf en voor de parochie mag zijn.” De eerste periode zal in het teken staan van een nadere kennismaking met de Nederlandse cultuur en verdere taallessen. De precieze taken zijn nog niet bekend, aldus Ten Have. ,,Aristóteles kan uiteraard als priester aan de slag, de andere leden van Shalom zullen zich als vrijwilliger richten op het jongerenwerk en diaconale werk. De invulling van de taken gebeurt op basis van de behoefte van de gemeenschap en de charisma’s van Shalom.”

In de rooms-katholieke pastorie in Renkum komt op de benedenverdieping een inloophuis, dat ook is te gebruiken voor de ontvangst van bedevaartgroepen. Renkum is bekend als Maria-bedevaartsplaats. ,,Shalom kan zich mede vanuit die plek diaconaal inzetten in de parochie”, verwacht pastoor Ten Have.

 

Geplaatst op: 7 februari 2013