‘Voordeel van de twijfel’ voor Anastasius

Een groot leider met charismatische capaciteiten was Anastasius Veluanus, de ‘hervormer van Garderen’, volgens Cees den Heyer niet.

Een groot leider met charismatische capaciteiten was Anastasius Veluanus, de ‘hervormer van Garderen’, volgens Cees den Heyer niet. ,,Evenmin een origineel theoloog die nieuwe wegen bewandelt.’’ Niettemin heeft Den Heyer in zijn boek ‘Verlichte voorgangers’, met portretten van theologische ‘vrijdenkers en dwarsliggers’, een plaats voor hem ingeruimd – onder meer omdat Veluanus zijn kerkelijke superieuren niet meer wilde gehoorzamen.

‘Opmerkelijk’ vindt Den Heyer het – een monument voor een pastoor in het orthodox-protestantse Garderen. De beeldengroep van Gerard Overeem voor de hervormde Dorpskerk symboliseert leven en werk van Anastasius Veluanus. ,,Het is geen standbeeld, maar een beeldengroep van figuren die op de een of andere manier met elkaar verstrengeld zijn. Het is een verstrengeling die geen aanhankelijkheid of innigheid suggereert, maar een worsteling. Een bordje onthult dat de man in de zestiende eeuw pastoor te Garderen is geweest. Het gebeurt niet zo vaak dat pastoors in dorpen of steden in provincies boven de grote rivieren herdacht worden met een kunstwerk. Zeker niet in een dorp als Garderen, waar het grootste deel van de inwoners behoort tot de – zware! – reformatorische geloofsrichtingen die over het algemeen niet geneigd zijn tot oecumenische uitwisselingen met de kerk van Rome. Het vervolg van de tekst brengt helderheid: de pastoor werd een aanhanger van Luther. Die zin maakt veel duidelijk.’’

Zie verder: http://www.theoblogie.nl/2012/07/31/cees-den-heyer-gunt-anastasius-veluanus-voordeel-van-de-twijfel/

 

 

Geplaatst op: 8 februari 2013