Moderne Devotie thema van cultuurhistorische fietsroute

Een nieuwe cultuurhistorische fietsroute toont de invloed van de stroming van de Moderne Devotie op de Noordoost-Veluwe.

De Moderne Devotie is het thema van een nieuwe cultuurhistorische fietsroute, die de burgemeesters van Heerde en Hattem zaterdag 28 juni openen samen met gedeputeerde Annemieke Traag van Gelderland en een groot aantal kerkelijke vertegenwoordigers. De 35 kilometer lange route laat de invloed van de geestelijke stroming op de regio zien.

De Moderne Devotie is een religieus-culturele vernieuwingsbeweging die in de veertiende eeuw ontstond in de IJsselstreek. De stroming verzette zich tegen de rijkdom van de kerk. Geert Grote en zijn volgelingen wilden terug naar het geloof van de eerste christenen. De stroming kreeg in Wapenveld en omgeving vaste voet aan de grond met de bouw van het Fraterhuis Hulsbergen in 1407. De fraters bezaten uiteindelijk circa 450 hectare grond in Wapenveld, Hattem en Heerde. Ook waren zij eigenaren van de eerste windmolen in Wapenveld en watermolens in Heerde. Verder was hun inbreng groot bij onder meer de bouw van de sluizen in Wapenveld en het onderhoud van de waterlopen richting Hattem.

De fietstocht voert langs onder andere Molen de Vlijt, Vrieze’s Erfgoed, Erve IJzerman, het Kloosterbos, Bruggenhoek, Gemalen Pouwel Bakhuis, Vorchten, Vosbergen en de beleeftuin “Moderne Devotie” bij Landhuis Oldenbelt van Tertius Bolhuis in Heerde.

De route wordt uitgegeven in de reeks ‘Cultuurhistorische routes in Nederland’ door uitgeverij Matrijs: een full colour uitgave van 72 pagina’s met een beschrijving van de route en uitdieping van het thema. Deze uitgave is vanaf 28 juni voor €9,95 euro verkrijgbaar bij ECR Groot Stokkert, de reguliere boekhandel waaronder Shalom in Wapenveld en bij het bezoekerscentrum Vrieze’s Erfgoed.

Meer informatie (binnenkort): www.fietstochtmodernedevotie.nl

Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Moderne_Devotie

https://www.bibliotheek.nl/thema/moderne-devotie

http://lucepedia.nl/asp/invado.asp?t=media_detail&id=21937&d_id=221

 

mdmd4

Geplaatst op: 1 mei 2014