Rappen over lijden en sterven van Jezus in Barneveld

De Veluwehal in Barneveld is zaterdag 23 maart, op de avond voor Palmzondag, het decor van ‘De Passie’, een hedendaagse, muzikale vertelling over de laatste uren van het leven van Jezus, zijn kruisiging en zijn opstanding. Speciale gast is de Barneveldse rapper The Rebel.

De Passie, met verschillende muziekstijlen als rock, pop en rap, is de Barneveldse versie van The Passion, een mega-muziekevenement van de omroepen KRO en EO met bekende Nederlanders, dit jaar in Den Haag. Vorig jaar in Rotterdam speelde musicalacteur Danny de Munk de rol van Jezus, het jaar daarvoor deed Syb van der Ploeg van De Kast dat in Gouda.

,,De koppeling van het bijbelverhaal met nederlandstalige popliedjes spreekt een divers publiek aan”, zeggen de Barneveldse initiatiefnemers Wicha Benus en Wilbert van Iperen. ,,Een kopie van The Passion is De Passie niet. We maken andere keuzes, zo trekken we niet met een kruis in processie door de straten van Barneveld. We organiseren De Passie zoveel mogelijk voor en door mensen uit de gemeente Barneveld. Het is een laagdrempelig evenement voor jong en oud, gelovig en niet-kerkelijk.’’

Rapper Giovanni Muskita (21) is in De Passie de spreekbuis van het volk. ,,Hij verwoordt alle tegenstrijdige emoties en gedachten rond de kruisiging. Aan de ene kant willen ze Jezus dood, aan de andere kant hebben ze ook achter hem aan gelopen vol bewondering’’, aldus Benus en Van Iperen.

Thema van De Passie is ‘Weerwoord’. ,,Weer een woord van God na de kruisiging. Pasen is immers een nieuw begin. Maar ook weerwoord in de betekenis van tegenargumenten, een innerlijke strijd, wel of niet naar God luisteren.’’

De eerste editie van De Passie trok vorig jaar 1200 belangstellenden, vooral volwassenen met jonge kinderen en ouderen. Dit jaar wil de organisatie van De Passie ook tieners en jongeren aanspreken. De zangers Martijn Kardol, Esther Croezen, Marrit Elzinga, Nico Knibbe, Marc de Graaf en singer-songwriter Martijn van Essen – de eerste vier waren vorig jaar ook van de partij – worden ondersteund door het Barnevelds Philharmonisch Orkest en een combo.

Internet: http://depassiebarneveld.nl;  http://www.youtube.com/watch?v=3IKZloySxuY

 

Geplaatst op: 2 maart 2013