Mausoleum in Ede rijksmonument

Minister Jet Bussemaker (onderwijs, cultuur en wetenschap) heeft het Mausoleum op de Paasberg in Ede aangewezen als rijksmonument.

Het Mausoleum is een gemeenschappelijk graf waarin 30 Edese verzetstrijders zijn bijgezet. Zij werden tijdens de Tweede Wereldoorlog gefusilleerd of sneuvelden in kampen. Voor Ede is het Mausoleum dé plaats waar op 4 mei de doden worden herdacht.

Na de bevrijding in 1945 zette een comité zich in voor een concrete herinnering aan hen die in de oorlogsstrijd gevallen waren. Van het ingezamelde geld kon een compleet mausoleum gebouwd worden. Bouwkundige J. Brands uit Ede ontwierp het monument dat in 1945 werd gebouwd met hulp van de Canadese militairen die in Ede gelegerd waren. Prof.dr.ir. J.T.B.Bijlhouwer, landschapsarchitect uit Wageningen, werd ingeschakeld voor de parkaanleg. Het bronzen beeld ‘De gevallen strijder’ is van de Amsterdamse beeldhouwer V.P. Semeyn Esser en geeft een universeel beeld weer van een neergeslagen strijder die probeert zich weer op te richten.

Geplaatst op: 23 april 2013