Apeldoorns Kanaal wordt schoon en bevaarbaar

Het Apeldoorns Kanaal tussen Heerde en Hattem wordt bevaarbaar gemaakt. Dijkgraaf Tanja Klip-Martin van Waterschap Vallei en Veluwe, gedeputeerde Annemieke Traag en heemraad Victor Doorn van het waterschap gaven dinsdag het startsein voor het schoonmaken van het kanaal.

De provincie Gelderland, het waterschap en de gemeenten Heerde en Hattem investeren de komende jaren 11 miljoen euro in het Apeldoorns Kanaal om de bevaarbaarheid te bevorderen en meer toeristen naar het gebied te trekken. Er komen onder meer beweegbare bruggen, nieuwe steigers en fiets- en wandelroutes langs het water. Het gedeelte tussen Hattem en de Bonenburgersluis in Heerde wordt gebaggerd zodat grotere schepen er kunnen varen.
Een grote groep belangstellenden, vanuit gemeenten, provincie, waterschap en Rijkswaterstaat, en vele belangenorganisaties toastten met dijkgraaf Klip op de nieuwe toekomst van het kanaal, ‘als blauwe ader van deze prachtige regio’, zo meldt het waterschap.

De verontreinigde bodem wordt volledig schoongemaakt en het kanaal komt op de originele diepte van 2.10 meter. In verband met de stabiliteit wordt de beschoeiing aangepast, maar zo dat er rekening met de toekomstige vaarmogelijkheden gehouden wordt. Het grootste deel van de westoever wordt natuurvriendelijk ingericht. De werkzaamheden moeten begin volgend jaar zijn afgerond.

Zie ook: http://www.vallei-veluwe.nl/actueel/nieuws-0/nieuws-2014/april/schoon-mooi-maken/

http://www.vallei-veluwe.nl/werk-uitvoering/projecten-0/projecten/apeldoorns-kanaal/

 

Geplaatst op: 23 april 2014