Canon ‘Verhaal van Ede’ gereed

De akkers uit de IJzertijd, het echtpaar Kröller-Müller en de operatie Market Garden zijn onderwerpen uit het ‘Verhaal van Ede’, een overzicht van belangrijke gebeurtenissen, personen en voorwerpen uit de geschiedenis van de gemeente Ede.

Wethouder Evert van Milligen van Ede lanceert ‘Verhaal van Ede’ woensdag 17 april feestelijk op de website mijnGelderland, met verhalen uit de geschiedenis van Gelderland. Verhaal van Ede bevat de Canon van Ede in 21 vensters en een ‘educatie-domein’ met lessuggesties en tips voor activiteiten met kinderen uit Ede en omgeving. De Canon van Ede is de zetiende canon op mijnGelderland. De vensters zijn vastgesteld door een begeleidingscommissie van historici en vertegenwoordigers uit het onderwijs.

In 2006 is de landelijke canon gepubliceerd die de geschiedenis van Nederland in 50 verhalen vertelt. ,,Dat heeft echt een enorme ‘boost’ gegeven aan het nadenken over de lokale geschiedschrijving”, zegt Liesbeth Tonckens van de organisatie Gelders Erfgoed. ,,Er zijn nog steeds lokale canonwerkgroepen hard aan het werk de geschiedenis van hun dorp, stad of streek vast te leggen in 20 tot 50 vensters verdeeld over de tien tijdvakken.”

Internet: http://www.mijngelderland.nl/#veluwe/ede

Geplaatst op: 4 april 2013