Grafmonument echtpaar Kröller-Müller gerestaureerd

Het grafmonument van het echtpaar Kröller-Müller, stichters van Nationaal Park De Hoge Veluwe, is gerestaureerd. Het stenen monument op de Franse Berg in het Park is gereinigd en het voeg- en kitwerk is hersteld. Deze maand is het graf tijdelijk toegankelijk voor bezoekers tijdens speciale rondleidingen.

Cuperus Natuursteen uit Hattem restaureerde het graf. ,,Omdat er lang geen onderhoud aan de monumenten is verricht, waren ze behoorlijk vervuild en groen uitgeslagen door de bosrijke omgeving”, aldus Harrie van der Worp van het bedrijf. ,,In de Rode Weser zandsteen was nauwelijks meer rood te bekennen.” Het werken op locatie was een bijzondere ervaring, zegt Van der Worp: ,,Midden in het park was er bijvoorbeeld geen water beschikbaar, dus zijn er watertanks geplaatst.”

Het graf van het echtpaar Kröller-Müller bevindt zich op de zuidhelling van de Franse Berg. Het echtpaar was zo verbonden met het park dat het hier de laatste rustplaats heeft gevonden. Helene heeft de plek van het graf zelf uitgekozen. Naast dat het een mystieke plek is, wilde zij ook dicht bij haar grote droom, het Grote Museum (Fundamenten), begraven worden. Helene stierf in 1939, twee jaar later werd haar man Anton naast haar bijgezet.

Anton was een succesvol zakenman die graag ging jagen met zakenrelaties en vrienden. Begin 20e eeuw kocht hij grote stukken land op de Veluwe en creëerde zo een aaneengesloten landgoed, De Hoge Veluwe. Rond 1917 had hij maar liefst 6.800 hectare grond aangekocht en had hij de bekende architect Berlage opdracht gegeven tot de bouw van Jachthuis St. Hubertus als buitenverblijf. Kunstliefhebster Helene was dankzij het vermogen dat haar man vergaarde, in staat een grote collectie eigentijdse kunstwerken aan te kopen. Haar droom was om deze collectie in een museum aan het publiek tentoon te stellen. Met de crisis in de jaren twintig en dertig leed het bedrijf echter grote verliezen en kon het echtpaar haar bezit niet meer zelf in stand houden. Helene’s kunstcollectie werd in 1928 overgedragen aan de Kröller-Müller Stichting. Deze collecte werd later aan de staat der Nederlanden geschonken, op voorwaarde dat er in het park een museum gebouwd zou worden voor alle werken. Het park werd in 1935 verkocht aan de Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Deze maand zijn er speciale rondleidingen langs het graf van de grondleggers van De Hoge Veluwe. Het is normaliter voor bezoekers van het park niet mogelijk het graf te bezoeken. De rondleidingen onder leiding van een natuurgids worden elke donderdag en zaterdag in april gegeven van 13.30 tot 15.30 uur. Vooraf reserveren is noodzakelijk en kan via www.hogeveluwe.nl.

Zie ook: http://www.hogeveluwe.nl/nl/over-het-park/nieuws/grafmonument-echtpaar-kroller-muller-gerestaureerd-in-np-de-hoge-veluwe/39264

Geplaatst op: 23 april 2014