‘Monument voor jongen uit Nijkerk die niet mocht leven’

‘Een monument voor een gewone jongen uit Nijkerk die niet verder mocht leven’ noemt journalist Arie Kok zijn debuutroman ‘Morie’. Het thema is de jodenvervolging.

Kok deed jarenlang onderzoek naar het leven van de onbekende Nijkerkse jongen Morie. Hij was geraakt door dit veel te korte leven en schreef een docuroman over hem dat 1 mei verschijnt bij uitgeverij Mozaïek (Zoetermeer). ,,Opdat wij kinderen als Morie nooit meer zullen vergeten. In dit kleine verhaal wordt het grote verhaal van de jodenvervolging schrijnend zichtbaar.”

Morie de Liever droomt in de roman over de toekomst, voetbalt met andere jongens op straat en haalt kattenkwaad uit. Tot de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en Morie tot zijn eigen verbazing anders dan anderen blijkt te zijn, een jood. Als het net van anti-joodse maatregelen zich langzaam maar zeker rond hem sluit, doet hij een uiterste beroep op zijn vindingrijkheid en onbevangenheid. Zal het helpen om deportatie naar het oosten te voorkomen?

,,Door het verhaal van Morie te vertellen wil ik een monumentje oprichten voor de duizenden kinderen die in de oorlog zijn vermoord alleen om wie ze waren”, aldus Kok. ,,Ze mochten er niet meer zijn omdat anderen dat zo besloten hadden.  Tegelijk wil ik vertellen van de joodse gemeenschap van Nijkerk, die – alleen al door louter aanwezig te zijn – van wezenlijke betekenis was.” Bij de roman liet Kok een theaterstuk maken: theatergroep Het Ei speelt scènes uit de docuroman.

Arie Kok (1968) schrijft als zelfstandig journalist voor diverse landelijke media. Twaalf jaar werkte hij bij de Evangelische Omroep, waarvan acht jaar als hoofdredacteur van het omroepblad Visie. Morie is zijn romandebuut.

Internet:

Meer over de totstandkoming van Morie op het speciale weblog van de auteur: http://ariekok.wordpress.com/het-vertrek-van-morie-de-liever/

Olaf Koelewijn maakte een boektrailer over Arie Kok en zijn zoektocht, bezocht de plaatsen waar Morie woonde, en stelde zich voor hoe zijn leven was, en hoe zijn leven had kunnen zijn. Klik voor de video online: http://www.youtube.com/watch?v=7ZZAc-dLDZU&feature=youtu.be

 

Geplaatst op: 17 april 2013