Schuilkelder Oosterbeek ‘in Oorspong-elijke staat’

Stichting Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen gaat de schuilkelder op landgoed De Oorsprong bij Oosterbeek, die hoorde bij het voormalige landhuis, herstellen in oorsponkelijke staat, zoals deze in gebruik was in de Tweede Wereldoorlog.

Boswachter Ben Oosting van Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen vond vorig jaar oktober de originele ingang van de schuilkelder. In het begin van de oorlog had eigenaar Frowein van het landhuis op korte afstand van zijn huis in het bos een schuilkelder laten bouwen van gewapend beton. In deze bunker bracht een groep mensen het grootste gedeelte van de Slag om Arnhem in 1944 door. Het landhuis werd verwoest door het oorlogsgeweld. Na de oorlog is de nooduitgang afgesloten met een stalen deur . De ingang was volgestort met puin en was niet zichtbaar. Uit verhalen was bekend dat er wel een trap moest zijn. Afgelopen herfst is de verborgen ingang opengemaakt. Leuning en trap bleken nog gaaf.

,,Voor dit gebied is de oorlog van grote invloed geweest. We vinden het daarom belangrijk dat de geschiedenis in het landschap zichtbaar blijft voor volgende generaties”, aldus Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen. Een smederij maakt drie pantserdeuren en restaureert de luiken. De smalle ingang blijft behouden en ook de constante temperatuur binnen wordt gehandhaafd zodat vleermuizen de kelder nog steeds optimaal kunnen gebruiken.

Op de plek waar het landhuis stond worden de contouren ervan zichtbaar gemaakt. Op de plek van het voormalige paviljoen komt op een plateau een grote picknicktafel te staan. Recreanten kunnen op deze plek genieten en meer te weten komen over het landgoed.

De grote opknapbeurt van landgoed De Oorsprong verloopt voorspoedig. Nadat de restauratie van het zwembad uit de jaren ’30 afgelopen zomer al was voltooid, zijn in de herfst alle paden aangepakt. Opvangbekkens voor het hemelwater zijn gerealiseerd en door halfverharding aan te brengen op de paden kunnen wandelaars met gewone schoenen aan het hele landgoed bewandelen. In de lente zal nog een boomgaard met een schaapsweide op een stukje braakliggend terrein worden gerealiseerd.

Het herstelproject op landgoed Oorsprong wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Geplaatst op: 1 maart 2013