Ballonmuseum in Barneveld

Een simulator waarin bezoekers een ballonvaart kunnen beleven, wordt de publiekstrekker. In de loop van dit jaar opent in Barneveld een internationaal ballon­museum. „Het wordt geen museum met stoffige planken. Wij willen veel interactie en multimedia”, zegt Barnevelder Ben Bläss, woordvoerder van de initiatiefgroep, enthousiast. „Bezoekers kunnen bij ons ervaren hoe het is om in een ballonmand de lucht in te gaan. Ze kunnen de brander bedienen en alles nadoen wat een piloot in de lucht doet. Vergelijk het met het Spoorwegmuseum in Utrecht, waar je een trein kunt laten rijden.”

„De geschiedenis van de ballon- en de luchtscheepvaart in al haar facetten op een aantrekkelijke wijze voor een breed publiek presenteren”, is het doel van het museum, dat vooralsnog 160 vierkante meter zal beslaan. Van alles zal er in het museum te zien zijn. „Post­zegels en telefoonkaarten met ballon­motief, posters, ansichtkaarten, ballonkleding”, somt Bläss op. „Schilderijen, spannende verhalen van bekende ballonvaarders, herinneringen aan record­pogingen en ballonwedstrijden én een selectie uit de erfenis van ballonvaarster Nini Boesman.”

Het museumbestuur, dat aanvankelijk mikt op een aantal van 5000 bezoekers per jaar, wil nog dit jaar de deuren openen. „Dat zou om twee redenen heel mooi zijn”, meent Bläss. „In augustus wordt de dertigste Ballonfiësta Barneveld gehouden en bovendien is het 230 jaar geleden dat de gebroeders Montgolfier de heteluchtballon ontdekten.”

(Uitgebreider artikel geschreven voor Reformatorisch Dagblad; zie http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/ballonvaart_beleven_in_barnevelds_museum_1_715867 )

Geplaatst op: 16 februari 2013