Centrum Hoge Veluwe op de schop

Het nationale park De Hoge Veluwe gaat zijn centrumgebied herinrichten en vernieuwen. Het bekende restaurant De Koperen Kop wordt gesloopt.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe gaat zijn centrumgebied herinrichten en vernieuwen, zodat het „nog beter herkenbaar wordt als hét centrale ontmoetingspunt in het park.” Het bekende restaurant De Koperen Kop wordt gesloopt. Dat blijkt uit het nieuwe bestemmingsplan voor het gebied van het nationale park dat Burgemeester en Wethouders van Ede onlangs hebben vastgesteld. Het plan wordt van kracht zodra de Edese gemeenteraad ermee heeft ingestemd.
Het centrale Marchantplein, nu nog een klinkervlakte, wordt omgevormd naar „een veel zachtere plek met een meer landschappelijk karakter”, met heide en bomen. „Het beoogde beeld is een min of meer toevallige open plek in het bos.” Van de gebouwen aan het plein blijft het Museonder, het ondergrondse museum van De Hoge Veluwe, bestaan. Het wordt wel geheel vernieuwd en aangepast aan de hedendaagse eisen.

Restaurant De Koperen Kop komt onder de slopershamer. Volgens het bestemmingsplan voldoet het restaurant niet meer aan de huidige wensen en eisen. „Renovatie en uitbreiding zijn duurder dan nieuwbouw. Mede als gevolg van de vele aanpassingen in de loop der tijd heeft het restaurant geen bijzondere architectonische of historische waarde.” Ongeveer op de oude plek van De Koperen Kop komt een gebouw van twee verdiepingen dat niet alleen een nieuw parkrestaurant zal bevatten, maar ook een informatiebalie, een parkwinkel en ontvangstruimten voor grote groepen en schoolklassen. De Hoge Veluwe wil met educatieve programma’s voor schoolklassen „de schooljeugd cultuur- en natuurbewust maken.”

(Artikel geschreven voor Reformatorisch Dagblad, 7 februari 2013; zie verder: http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/centrumgebied_hoge_veluwe_op_de_schop_1_713442)

Geplaatst op: 7 februari 2013