Estafette via oude handelsroute

De historische handelsroute tussen Hoevelaken en Zwolle is het parcours van een jaarlijkse estafetteloop: de Zuiderzeestraatweg-run. Eerste editie: 13 april
De Zuiderzeestraatweg loopt tussen Hoevelaken tot de veerstoep aan het Katermeer aan de IJssel bij Hattem. De nieuwe estafetteloop is een particulier initiatief van Wim Kroeshof, Peter van der Kemp en Kasper Uittenbogaard uit Ermelo. De route voert, net als vroeger, door alle dorpskernen, Harderwijk en de oude vesting Elburg. Het parcours van ongeveer 66 kilometer bestaat uit acht etappes. Er kunnen maximaal 25 teams van acht personen meedoen. De start is bij Hoevelaken, de finish bij Hattem.
,,De Zuiderzeestraatweg; ooit liep hij vlak langs de zee die er al jaren niet meer is. Ooit was het een smalle keienstrook, met een spoorlijntje erlangs. Nu is het een weg, die vooral door lokaal verkeer wordt gebuikt, die zijn functie niet heeft verloren, maar geen grandeur meer heeft. Gewoon een weg, als andere wegen”, aldus schrijver-columnist Martin Bril in 2007. In 1827 verleende koning Willem I goedkeuring om de weg van Amersfoort naar Zwolle te bestraten. De zandwegen tussen de landgoederen werden bestraat en de dorpen en steden werden met elkaar verbonden. De stratenmakers begonnen bij Hoevelaken. Daar ging het linksaf naar Nijkerk, Putten, Ermelo en Harderwijk. En verder naar Nunspeet, Elburg, Oldebroek en Wezep. Toen de veerstoep aan de IJssel bereikt was, vestigden de stratenmakers zich blijvend in Wezep en Hattemerboek. Zo is in 1830 de belangrijke handelsweg naar het noorden ontstaan. Amersfoort, Harderwijk, Elburg, Hattem en Zwolle waren lid van het Hanzeverbond, een machtig handelsgilde.
,,Gemeenten spannen zich in om de weg en zijn omgeving iets van de oude grandeur terug te geven: beplanting, bestrating, musea, molens, musea et cetera. Het parcours van de Zuiderzeestraatweg-run volgt het historische tracé. Al lopend proef je de geschiedenis van twee eeuwen handelsweg, en zie je de voortgang van de verbeteringsprojecten”, aldus de initiatiefnemers.

Geplaatst op: 7 februari 2013